Simonne Brugghe groeide op in Roeselare en kwam in 1944 via haar ouders in contact met Poolse soldaten. Simonne kreeg een opdracht van de Poolse soldaten. Ze moest informatie over de Duitse verdediging in Roeselare verzamelen. Simonne had namelijk een pas waarmee ze de gemarkeerde linies kon doorkruisen. Die ontving ze in 1941 toen ze haar onderwijzersdiploma behaalde. Daardoor kon de Eerste Poolse Pantserdivisie beginnen aan de bevrijding van de Duitse bezetting in Roeselare.
Simonne Brugghe, Vereremarkt 1944 |
Roeselare werd bevrijd op 7 september 1944 door het Poolse leger onder leiding van generaal Stanislaw Maczek. De Roeselaarse Simonne Brugghe werd gezien als de heldin van de stad. Ze ontving dan ook het Kruis der Dapperheid uit handen van de Poolse generaal Maczek. Niet iedereen in Roeselare vond deze keuze terecht. Daarom diende Simonne Brugghe een paar maanden later haar ontslag bij het stedelijk onderwijs in. Hierna trad ze in dienst van het Poolse leger.
De Tweede Wereldoorlog eindigde een jaar nadat Roeselare door de Pelen werd bevrijd. De stad eerde hun bevrijders en veranderde de naam van de Houtmarkt naar het Polenplein. Momenteel staat er in Roeselare nog altijd een gedenksteen voor de gesneuvelde Poolse soldaten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten