vrijdag 2 juni 2017

Oude stedelijke begraafplaats oord voor nazi-groeperingen?

Middenin de Blekerijstraat in Roeselare ligt de Oude Stedelijke Begraafplaats. Een plaats vol historische  en militaire graven van Roeselaarse grondleggers, onder meer Albrecht Rodenbach, en gesneuvelden van Wereldoorlog II. Een van die graven wordt bezet door een vrouw die collaboreerde met de Duitsers, terwijl ze in het verzet zat. Nu gaan er stemmen op dat haar graf vaak (lees: nachtelijk) bezoek krijgt van Nazi-groeperingen. En dat gingen wij nu eens checken.



Deel van de oude stedelijke begraafplaats. (bron: Stad Roeselare)

Onze eerste poging om het graf te vinden van onze landverraadster draait op niks uit. Daarom contacteerden we het stadsarchief van Roeselare en de verantwoordelijke van de begraafplaats in de hoop meer informatie te verkrijgen.

“Er is hier inderdaad een gezin begraven die collaboreerde met de Duitse allianties”, vertelt Wim Vercruysse, de verantwoordelijke van de begraafplaats. “Gilbert Maes, zijn vrouw en dochter Johanna hebben inderdaad samengespannen met de Duitsers. Pas na de bevrijding van Roeselare, einde 1944, is die informatie aan het licht gekomen. Uiteraard waren de inwoners niet blij dat ze in een stad woonden met landverraders en fusilleerden ze moeder en dochter in hun woonst. Op dat moment was de vader des huizes, Gerard Maes, niet aanwezig. Die werd later op de dag opgepakt en gevangen gezet. Later kreeg hij vijf jaar gevangenis en werd hij levenslang van zijn rechten ontdaan. Hij overleed in 1951.


Geen bedevaartsoord

Het graf van de Familie Maes-Vandermeersch (bron: AVdP)
“Wij hebben geen weet van nachtelijke bezoeken”, klinkt het bij Wim. “Twee jaar terug hebben zijn er  poorten geplaatst die we dagelijks sluiten en kwam er strenge camerabewaking nadat de begraafplaats overlast kreeg van druggebruikers. Maar van bijeenkomsten bij dat graf, weet ik niks af, ik weet wel dat er in Langemark of Passendale een graf is die regelmatig bezoek krijgt van mensen die ze daar liever niet over de vloer willen hebben”, besluit Wim.

Ook ons buurtonderzoek in de straten rond de oude stedelijke begraafplaats leverde niks op. Iedereen die we aanspraken, wist ons niets te vertellen. Ook de politie van Roeselare wilde niks lossen.



(Arthur Van de Putte)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

UCI GRAN FONDO WORLD SERIES: TOP OF FLOP

Het wereldkampioenschap fietsen voor amateurs kreeg in 2011 de naam: ‘UCI Gran Fondo World Series’. Het is een wedstrijd waarvoor fietsliefh...